Ιατρικό μάρκετινγκ

«Ποιότητα σημαίνει να κάνεις τα πράγματα σωστά όταν κανείς δεν σε βλέπει».

Henry  Ford.

Στις μέρες  μας ο  αριθμός των ανθρώπων που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο, για να βρουν ιατρικές συμβουλές, ή ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων ολοένα και αυξάνεται. Σε ένα ταχέως αναπτυσσόμενο μέσο, όπως κάθε επιχείρηση, έτσι και ένα ιατρείο χρειάζεται προβολή. Όπως ακριβώς μια μικρομεσαία επιχείρηση, ένα ιατρείο μπορεί να δημιουργήσει την δική του στρατηγική, που θα το βοηθήσει να συνδεθεί καλύτερα με τους ασθενείς και να προσελκύσει νέους πελάτες.

Η δημιουργία μιας ιστοσελίδας, στην οποία θα δημοσιεύονται άρθρα και ιατρικές συμβουλές αποτελεί ίσως το πρώτο βήμα παρουσίας  ενός ιατρείου  στο  διαδίκτυο. Η χρήση των κοινωνικών δικτύων αποτελεί επίσης μια καλή ευκαιρία για την προώθηση των υπηρεσιών σας, στο ευρύ κοινό.

Η χρήση του βίντεο, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην ανάπτυξη ποιοτικό περιεχομένου. Βίντεο με ιατρικές συμβουλές, σχετικά ρεπορτάζ σε επίκαιρα ιατρικά θέματα, ή ακόμη και ευχαριστημένοι ασθενείς που μιλούν για τις υπηρεσίες σας, με απλή κατανοητή ορολογία, μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην ανάπτυξη του ιστότοπου σας.

Όπως αναφέρθηκε τα κοινωνικά δίκτυα, είναι τα πλέον κατάλληλα μέσα προώθησης των υπηρεσιών ενός ιατρείου καθώς προσφέρουν την δυνατότητα της αλληλεπίδρασης με τους ασθενείς, αλλά και την συλλογή πληροφοριών σχετικά με το προφίλ και τα ενδιαφέροντα τους.

Η διατήρηση της φήμης και του κύρους του ιατρείου σας είναι ιδιαίτερα σημαντική, για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να παρουσιάζετε θετικές κριτικές ασθενών, που την ενισχύουν. Αλλά και οι αρνητικές κριτικές μπορούν να σας βοηθήσουν να εντοπίσετε τις αστοχίες σας, να τις αντιμετωπίσετε σωστά και να μετατρέψετε τους δυσαρεστημένους ασθενείς σε πιστούς πελάτες.

Η διαφοροποίηση τω παρεχόμενων υπηρεσιών σε σχέση με τις λοιπές στην αγορά, μπορεί να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την εικόνα σας, και να προσελκύσει ένα κοινό που ενδιαφέρεται για αυτό το κενό στην αγορά.

Βεβαίως οι ψηφιακές τεχνολογίες, μπορούν να συνδυαστούν με τα παραδοσιακά μέσα για καλύτερα αποτελέσματα. Ίσως τα ποιο χαρακτηριστικά παραδείγματα ιατρικού μάρκετινγκ με τα παραδοσιακά μέσα, είναι η αρθογραφία σε περιοδικά και εφημερίδες, είτε σε εξειδικευμένα έντυπα, είτε παρουσιάζοντας απλές ιατρικές πρακτικές στον τύπο.

Κλείνοντας θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οποιοδήποτε μέσο ή κανάλι επικοινωνίας και αν επιλεγεί κύριο μέλημα θα πρέπει να είναι η φροντίδα του ασθενούς. Μια αξιόπιστη παρουσία στο διαδίκτυο, με ουσιαστικό περιεχόμενο, μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την φήμη σας. Μια στρατηγική μάρκετινγκ που συνδυάζει την φροντίδα, την πρόληψη και την θεραπεία με την  νέα ψηφιακή εποχή, μπορεί να διατηρήσει και να ενισχύσει την πελατεία σας.                            

Πώς να κάνουμε την διαφήμιση μας πειστική.

«Η επικοινωνία είναι ένας διάλογος σε αναζήτηση της αλήθειας. Πάντα θα υπάρχει ένας πιθανός δέκτης του μηνύματος μας που ανταποκρίνεται δίνοντας το έναυσμα για μια σχέση που διαρκεί στον χρόνο».

Fabrika.

Πολλά από τα διαφημιστικά μηνύματα, που καταναλώνουμε σήμερα, έχουν σαν κύριο στόχο να επηρεάσουν την συμπεριφορά μας, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε μια θετική εικόνα για το διαφημιζόμενο προϊόν ή την μάρκα και να μας ωθήσουν στην αγορά. Πολλές φορές, εξαρτάται από την πειστικότητα του διαφημιστικού μηνύματος, το πόσο συχνά θα χρησιμοποιήσουμε το προϊόν ή το πόσο πιστοί θα μείνουμε στην μάρκα. 

Για το λόγο αυτό διαπιστώνουμε μια θετική σχέση, ανάμεσα την πειθώ του διαφημιστικού μηνύματος και των πωλήσεων της επιχείρησης. Όσο πιο πειστικό είναι το μήνυμα μας τόσο μεγαλύτερη είναι η αύξηση των πωλήσεων και η δέσμευση του καταναλωτή με την μάρκα.

Ποιοι είναι όμως εκείνοι οι παράγοντες που μπορούν να κάνουν το μήνυμα μας πειστικό, δίνοντας κίνητρο στον καταναλωτή να αγοράσει από εμάς. Τέτοιοι παράγοντες μπορεί να είναι η πληροφορία που προκύπτει μέσα από την διαφήμιση, η συνάφεια με τις ανάγκες του καταναλωτή του προϊόντος που διαφημίζεται, η αξιοπιστία ης διαφήμισης, και η μοναδικότητα σε σχέση με τα υπόλοιπα διαφημιστικά μηνύματα.

Η αξία της πληροφορίας που μεταφέρετε μέσω του διαφημιστικού μηνύματος στον καταναλωτή, επιδρά σημαντικά στην τελική του απόφαση για αγορά. Όσο πιο νέα και επίκαιρη είναι αυτή η πληροφορία (νέο προϊόν, νέα χρήση) τόσο μεγαλύτερη και η επίδραση στην συμπεριφορά του καταναλωτή.

Επίσης ζωτικής σημασίας, είναι και η συνάφεια του διαφημιζόμενου προϊόντος ή της υπηρεσίας με τις ανάγκες του καταναλωτή. Το προϊόν ή υπηρεσία θα πρέπει να καλύπτει μια από τις πολλαπλές ανάγκες του καταναλωτή. Η ικανοποίηση αυτής της ανάγκης θα ωθήσει τον καταναλωτή να προχωρήσει στην αγορά του προϊόντος.

Η αξιοπιστία του διαφημιστικού μηνύματος, διαδραματίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην πειθώ και στην επίτευξη του τελικού του στόχου. Ένα ειλικρινές, σωστά σχεδιασμένο διαφημιστικό μήνυμα δεν αφήνει περιθώρια για δεύτερες σκέψεις. Ενισχύει την εικόνα της επιχείρησης, λέει την αλήθεια στον καταναλωτή και τον κινητοποιεί θετικά στην απόφαση για συνεργασία με την επιχείρηση μας.

Παράλληλα η μοναδικότητα του μηνύματος μας, μπορεί να το κάνει ακόμη πιο πειστικό πυροδοτώντας συγκεκριμένες συμπεριφορές. Η διαφοροποίηση της μάρκας ή του προϊόντος μας, μέσα από την διαφήμιση, από τον ανταγωνισμό το κάνει να  φαίνεται μοναδικό στα μάτια του καταναλωτή, ξεχωρίζοντας το από τα υπόλοιπα προϊόντα.

Εν κατακλείδι αν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα πειστικό μήνυμα, για να τονώσουμε τις πωλήσεις της επιχείρησης, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε και τους τέσσερις αυτούς παράγοντες προκειμένου να κινητοποιήσουμε τον καταναλωτή να προβεί σε συγκεκριμένη δράση. Την πειθώ μπορούμε να την παρομοιάσουμε με ένα κέικ, αν ένα από τα συστατικά του λείπει το αποτέλεσμα δεν θα είναι και πολύ νόστιμο.   

Πηγή:www.millwardbrown.com

Το επόμενο βήμα στην εξυπηρέτηση πελατών.

«Ο κόσμος φαίνεται ποιο φωτεινός, όταν προσθέτεις κάτι που είναι μοναδικό»

Nail Gaiman

Άγγλος συγγραφέας.

Ανέκαθεν ένας από τους κύριους στόχους κάθε επιχειρηματικής προσπάθειας είναι φυσικά η επίτευξη επιχειρηματικού κέρδους. Ο στόχος αυτός είναι ο κυριότερος μεταξύ άλλων όπως για παράδειγμα η πραγμάτωση του ονείρου του επιχειρηματία και  η εταιρική υπευθυνότητα.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου, απαραίτητο συστατικό για μια επιχείρηση είναι η πελατεία της. Το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούμε, το τελευταίο διάστημα, είναι αρκετά δύσκολο τόσο για την διατήρηση της πελατειακής μας βάσης όσο και την ανάπτυξη της.

Μέσα λοιπόν σε αυτήν την δύσκολη κατάσταση, οι επιχειρήσεις, είναι διατεθειμένες να δώσουν γη και ύδωρ για να προσελκύσου νέους πελάτες και να αυξήσουν την πελατειακή τους βάση. Το μυστικό της επιτυχίας λοιπόν ,είναι να δώσουμε στον πελάτη της επιχείρησης μας «κάτι παραπάνω» από αυτό που περιμένει με την αγορά του προϊόντος ή της υπηρεσίας μας.

Χρησιμοποιώντας απλές τεχνικές στο μάρκετινγκ , μπορείτε να μετατρέψετε τους πελάτες σας, σε οπαδούς της επιχείρησης σας. Εκπλήξτε τους ευχάριστα, προσωποποιήστε την υπηρεσίας σας στα μέτρα του κάθε πελάτη ξεχωριστά, κάνοντας τον να νιώσει μοναδικός. Ακούστε τα παράπονα του και αντιμετωπίστε τους με ευγένεια, και σεβασμό.

Μπορείτε να εκπλήξετε ευχάριστα τους πελάτες, προσφέροντας κάτι παραπάνω από αυτό που πραγματικά περιμένουν από εσάς. Για παράδειγμα μπορείτε να παραδώσετε ένα προϊόν λίγες μέρες νωρίτερα από την συμφωνηθείσα ημερομηνία. Αυτό δημιουργεί ευχάριστα συναισθήματα, και κτίζει την σχέση μεταξύ πελάτη και επιχείρησης.

Η επιβράβευση των πελατών είναι ακόμη ένα εργαλείο που μπορεί να ενισχύσει την σχέση σας με το κοινό σας. Είναι σημαντικό να ξέρουν ότι τους εκτιμάτε και είστε ευγνώμονες για την προτίμηση τους. Τέτοιες επιβραβεύσεις μπορεί να είναι μια έκπτωση, ένα δώρο στην επόμενη αγορά, που δεν έχουν τόσο οικονομικό αλλά συναισθηματικό όφελος, καθώς δημιουργούν την εικόνα μια επιχείρησης που νοιάζεται για τους πελάτες της.

Όσο υπάρχουν πελάτες, υπάρχουν και παράπονα. Η αντιμετώπιση αυτών των παραπόνων είναι σημαντική για την εξυπηρέτηση μιας επιχείρησης. Τα παράπονα είναι δώρα για μια επιχείρηση αν μαθαίνει από αυτά. Αφουγκρασθείτε τα και βελτιώστε την εξυπηρέτηση σας, καθώς ο καταναλωτής που θα ικανοποιηθεί γίνεται πιστός πελάτης για την επιχείρηση.

Προσωποποιήστε την υπηρεσία σας στα μέτρα του πελάτη, είναι το απόλυτο συν για την επιχείρηση σας. Η αξία που δίνει στην επιχείρηση σας είναι άμεσα αντιληπτή και αναμφισβήτητη, καθώς δείχνετε ότι φροντίζετε τον κάθε πελάτη σας, σαν να είναι ο μοναδικός.

Η επικοινωνία με τους πελάτες, είναι ακόμη ένα στοιχείο που μπορεί να ενισχύσει την σχέση σας με αυτούς. Συντελεί στην ποιοτικότερη εξυπηρέτηση, δημιουργώντας μια θετική εμπειρία, επαγγελματικού επιπέδου που κάνει τον πελάτη να επιστρέφει στην επιχείρηση μας για να εξυπηρετηθεί ξανά.

Εν κατακλείδι βασικό μέλημα κάθε εταιρείας είναι η ανάπτυξη του πελατολόγιου της που θα οδηγήσει στην κερδοφορία. Η βελτίωση του συστήματος εξυπηρέτησης μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη αυτού του στόχου, και να μετατρέψει τον καταναλωτή στον καλύτερο πρεσβευτή της επιχείρησης στην αγορά.

Πώς να δημιουργήσουμε περιεχόμενο στο διαδίκτυο.

«Τα κοινωνικά δίκτυα είναι εδώ για ένα και μόνο λόγο. Να δημιουργήσουν σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ επιχείρησης και καταναλωτή».

Ανώνυμο Tweet.

Η ραγδαία εξέλιξη του διαδικτύου, δημιούργησε ένα νέο περιβάλλον μάρκετινγκ, στο οποίο οι εταιρίες προσπαθούν να προσελκύσουν πελάτες μέσω της ιστοσελίδας ή του ηλεκτρονικού τους καταστήματος και των κοινωνικών δικτύων, χρησιμοποιώντας τεχνικές που έχουν περισσότερο πελατοκεντρικό χαρακτήρα, αναζητώντας υψηλότερα επίπεδα εμπιστοσύνης μεταξύ πελάτη και επιχείρησης.

Σύμφωνα με την βιβλιογραφία αυτή η προσέγγιση μπορεί να αποδώσει μεγαλύτερα οφέλη για μια επιχείρηση, καθώς ο πελάτης από απλός παρατηρητής γίνεται συν-δημιουργός αξίας και συνεργάτης της επιχείρησης. Σε αυτή την νέα αντίληψη, το περιεχόμενο μιας ιστοσελίδας αποτελεί το βασικό όχημα που μπορεί να χρησιμοποιήσει το μάρκετινγκ της επιχείρησης, για να αυξήσει την συμμετοχή και την δέσμευση του πελάτη σε αυτήν την διαδικασία.

Το μάρκετινγκ περιεχομένου ορίζεται ως: «Η δημιουργία και διανομή εκπαιδευτικού περιεχομένου σε πολλαπλά σχήματα για την προσέλκυση πελατών» (Barret,2008). Ως περιεχόμενο λοιπόν μπορούμε να ορίσουμε οτιδήποτε «φορτώνεται» σε έναν ιστότοπο όπως εικόνες, κείμενο ή video. Πρόκειται λοιπόν για μια στρατηγική που επικεντρώνεται στη δημιουργία μιας μοναδικής εμπειρίας για τον επισκέπτη με στόχο να προσελκύσει το ενδιαφέρον του καταναλωτή και να αυξήσει την αξιοπιστία της επιχείρησης στην αγορά.

Για να δημιουργήσουμε μια τέτοια στρατηγική για την επιχείρηση μας, θα πρέπει να θέσουμε συγκεκριμένους στόχους, ενισχύοντας με αυτούς την εμπιστοσύνη των πελατών προς την επιχείρηση μας. Αφού ορίσουμε τα παραπάνω θα πρέπει να διαμορφώσουμε το περιεχόμενο μας, με τέτοιο τρόπο ώστε να επιτύχουμε αυτούς τους στόχους.

Το περιεχόμενο μας θα πρέπει να είναι διαμορφωμένο έτσι ώστε αφενός να εξυπηρετεί τους επιχειρηματικούς στόχους και αφετέρου να ικανοποιεί τις ανάγκες των καταναλωτών. Θα πρέπει επομένως να δημιουργήσουμε περιεχόμενο που το κοινό μας θέλει και χρειάζεται, έχοντας υπόψη μας όχι να πουλήσουμε το προϊόν μας αλλά να βοηθήσουμε τον καταναλωτή στη διαδικασία της αγοράς.

Επίσης στην σύνταξη του περιεχομένου θα πρέπει να γνωρίζουμε ποιο είναι το κοινό μας και τα ενδιαφέροντα του. Αυτό θα μας βοηθήσει να συντάξουμε περιεχόμενο σύμφωνα με αυτά. Η διαμόρφωση των τίτλων, η επιλογή των λέξεων, η ποιότητα των εικόνων και η δομή του περιεχομένου μας διαδραματίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στην επίτευξη των στόχων μας. Το ποιοτικό περιεχόμενο μπορεί να τραβήξει την προσοχή των ανθρώπων και να τους κάνει να σκεφτούν θετικά για την επιχείρηση μας.

Όσο πιο ενδιαφέρον ποιοτικά και ποσοτικά είναι το περιεχόμενο που φορτώνεται στην ιστοσελίδα ή τα κοινωνικά δίκτυα της επιχείρησης σας, τόσο μεγαλύτερη είναι η δέσμευση με το κοινό σας, προωθώντας παράλληλα την επιχείρηση σας.

Με το μάρκετινγκ περιεχομένου μια επιχείρηση μπορεί να αυξήσει την δέσμευση με τους καταναλωτές, να επικοινωνήσει συγκεκριμένες πληροφορίες και να καθοδηγήσει το κοινό της, στη διαδικασία της αγοράς ενός προϊόντος ή υπηρεσίας επιτυγχάνοντας με τον τρόπο αυτό αύξηση των πωλήσεων και της κερδοφορίας της. Για αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην δημιουργία του, για να προσφέρουμε μια μοναδική εμπειρία στον καταναλωτή, που θα μας κατατάξει στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων του.

Τα οφέλη του ψηφιακού μάρκετινγκ στην μικρομεσαία επιχείρηση.

«Πρέπει να σταματήσουμε να διακόπτουμε τους ανθρώπους από αυτό που τους ενδιαφέρει, και να γίνουμε αυτό που ενδιαφέρονται οι άνθρωποι.»

J.Walter Thompson

Στο αχανές διαδίκτυο το πλήθος των δυνητικών πελατών που μπορεί να προσελκύσει μια επιχείρηση, είναι πολύ μεγαλύτερο, από αυτό που θα μπορούσε να προσελκύσει με τις παραδοσιακές μεθόδους. Χρησιμοποιώντας επομένως σε μια επιχείρηση το ψηφιακό μάρκετινγκ μπορούμε να προσεγγίσουμε μια πολύ μεγάλη ομάδα ανθρώπων, με οικονομικό και μετρήσιμο τρόπο.

Πολλές μικρές επιχειρήσεις, όπως φροντιστήρια, κέντρα αισθητικής, ιατρεία, καφέ, βιβλιοπωλεία, φαρμακεία, μικρά καταστήματα λιανικής, θα μπορούσαν να ωφεληθούν άμεσα από το ψηφιακό μάρκετινγκ, δημιουργώντας ουσιαστικά ένα shop-in-shop, αποκτώντας αυτόματα την δυνατότητα να αλληλεπιδρούν με τους πελάτες τους εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα.

Με το ψηφιακό μάρκετινγκ οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποκτούν την δυνατότητα να προσεγγίσουν ένα μεγάλο καταναλωτικό κοινό και να κατανοήσουν την συμπεριφορά του. Προωθώντας τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους στην παγκόσμια αγορά του διαδικτύου, μπορούν να μειώσουν τα κόστη τους, επιτρέποντας την προσωπική επικοινωνία με το κοινό τους, και το χτίσιμο δυνατών και μακροχρόνιων σχέσεων με αυτό.

Ο σημερινός καταναλωτής αν ενδιαφέρεται για ένα συγκεκριμένο προϊόν ή μια επιχείρηση, το πρώτο που θα κάνει είναι να σας αναζητήσει διαδικτυακά. Υπάρχει λοιπόν η πιθανότητα πολλές από αυτές τις αναζητήσεις να αφορούν  προϊόντα ή επιχειρήσεις όμοιες με την δική σας, αλλά αν δεν μπορεί να σας βρει πιθανότατα να επιλέξει έναν από τους ανταγωνιστές σας.

Για το λόγο αυτό πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έχουν φροντίσει να αποκτήσουν την δική τους παρουσία στο διαδίκτυο, είτε μέσω μιας εταιρικής ιστοσελίδας ή μέσω των κοινωνικών δικτύων. Με τον τρόπο αυτό μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτούς τους πελάτες που αναζητούν προϊόντα και υπηρεσίες ή επιχειρήσεις, παρόμοιες με την δική σας, και χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα εργαλεία διαδικτυακού μάρκετινγκ, να τους μετατρέψετε σε πελάτες της επιχείρησης σας, αμβλύνοντας τον ανταγωνισμό.

Το διαδικτυακό μάρκετινγκ προσφέρει την δυνατότητα της αλληλεπίδρασης, αλλά και εργαλεία για να μελετήσετε τι ακριβώς ψάχνουν οι πελάτες σας και να κατανοήσετε την συμπεριφορά τους. Με αυτήν την online έρευνα αγοράς, μπορείτε να δείτε τι ψάχνουν οι πελάτες σας, τι τους απασχολεί, ποιες είναι οι ανάγκες τους, δημιουργώντας προϊόντα που θα δίνουν λύσεις σε αυτές.

Επίσης, επιτρέπει σε μια μικρομεσαία επιχείρηση να προσεγγίσει ένα μεγάλο αριθμό καταναλωτών, προωθώντας την μάρκα της επιχείρησης, με πολύ οικονομικό και μετρήσιμο τρόπο. Συγκριτικά με τα υπόλοιπα παραδοσιακά μέτρα προώθησης μπορεί να προσφέρει ένα πολύ οικονομικό τρόπο προώθησης, στοχευμένα , και με μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας.

Έχοντας κατανοήσει τα οφέλη του ηλεκτρονικού μάρκετινγκ, μπορούμε να ξεκινήσουμε μια στρατηγική η οποία όμως θα πρέπει να αποτελεί ένα μίγμα παραδοσιακού και ψηφιακού μάρκετινγκ. Αυτή η υβριδική στρατηγική, που αλληλοσυμπληρώνει τις δύο αυτές μεθόδους, μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη των πωλήσεων της επιχείρησης και να την προστατέψει, δίνοντας της την δυνατότητα να προσαρμόζεται στις ραγδαίες αλλαγές της αγοράς.

      

Ηλεκτρονικό κατάστημα : Πώς να ξεκινήσω;

« Stopping advertising to save money is like stopping your watch to save time. »

Henry Ford.

Αν έχετε αγοράσει οτιδήποτε μέσω του διαδικτύου, θα έχετε διαπιστώσει την ταχύτητα και την ευκολία που σας προσφέρει. Αν όμως περάσουμε στην πλευρά των επιχειρήσεων που θέλουν να εκμεταλλευθούν τα πλεονεκτήματα του ηλεκτρονικού εμπορίου θα διαπιστώσουμε ότι υπάρχουν αρκετά θέματα μάρκετινγκ, και επιχειρησιακής στρατηγικής που πρέπει να εξεταστούν για το σχεδιασμό του ηλεκτρονικού καταστήματος μιας επιχείρησης.

Όταν αναφερόμαστε ,στην διαδικτυακή παρουσία μιας επιχείρησης, δεν κάνουμε λόγο απλά για μια σελίδα στο Facebook και τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα, αλλά για το πιο σημαντικό κομμάτι της σύγχρονης επιχείρησης που είναι το διαδικτυακό της κατάστημα.

Πως όμως μπορούμε να ξεκινήσουμε να σχεδιάζουμε το δικό μας διαδικτυακό κατάστημα. Ποια είναι τα βήματα που θα ακολουθήσουμε, για να δημιουργήσουμε ένα εύχρηστο και λειτουργικό για τους πελάτες μας ηλεκτρονικό κατάστημα, που θα αποτελέσει ένα ακόμη σημείο επαφής της επιχείρησης  με την αγορά, βοηθώντας  στην αύξηση των εσόδων της;

Η κατασκευή ενός ηλεκτρονικού καταστήματος θα πρέπει να ξεκινήσει από την εκπόνηση ενός πλάνου για το νέο σας εγχείρημα. Η κατάρτιση ενός επιχειρηματικού πλάνου, είναι απαραίτητη στο ξεκίνημα της προσπάθειας, και αποτελεί την πυξίδα για τα επόμενα βήματα σας. Απεικονίζει τα έσοδα και τα έξοδα που αναμένονται από την λειτουργία του ηλεκτρονικού καταστήματος, τις συνθήκες της αγοράς, τους στόχους που θέλετε  να επιτύχετε, το σημείο που βρίσκεστε και αυτό που θέλετε να φθάσετε, για να επιτύχετε την βιωσιμότητα και την κερδοφορίας σας.

Σε δεύτερη φάση θα μπορούσατε, να επιλέξετε την πλατφόρμα, που θα χρησιμοποιήσετε για την κατασκευή του ηλεκτρονικού σας καταστήματος. Στην επιλογή σας αυτή θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας διάφορες παραμέτρους, όπως την ευκολία πρόσβασης στην πλατφόρμα, αν είναι λειτουργική, αν καλύπτει τις ανάγκες της δικής σας επιχείρησης, αν είναι εύκολη η διαχείριση της ή αν υπάρχει εξυπηρέτηση κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του ηλεκτρονικού σας καταστήματος.

Το τρίτο βήμα έχει να κάνει με την στρατηγική μάρκετινγκ του ηλεκτρονικού σας καταστήματος. Εδώ πρέπει να προσδιορίσουμε ποια είναι η αγορά, ποιοι είναι οι ανταγωνιστές μας, ποιο είναι το κοινό στο οποίο θέλουμε να απευθυνθούμε, ποιο είναι το μίγμα μάρκετινγκ της επιχείρησης και πολλά άλλα.

Εν συνεχεία θα πρέπει να επιλέξουμε ποια προϊόντα θα παρουσιάσουμε μέσα από το ηλεκτρονικό μας κατάστημα και με ποιους τρόπους. Διαθέτουμε το κατάλληλο απόθεμα προϊόντων για να εξυπηρετήσουμε απρόσκοπτα τις παραγγελίες μας. Θα χρειαστεί να φωτογραφίσουμε τα προϊόντα μας για να τα ανεβάσουμε στο κατάστημα μας, ποια θα είναι αυτά, και ποιες ανάγκες θα καλύπτουν.

Επίσης ένα πολύ σημαντικό βήμα, είναι η επιλογή των κατάλληλων συνεργατών που θα υποστηρίξουν την προσπάθεια μας. Με ποιες εταιρίες θα συνεργαστούμε για την αποστολή των προϊόντων μας στους πελάτες, την πληρωμή των προϊόντων και με ποιους τρόπους.

Όλα τα παραπάνω συνεπάγονται ένα κόστος το οποίο μπορούμε να προϋπολογίσουμε στο τέλος για να δούμε πόσο βιώσιμο τελικά είναι το εγχείρημα μας και αν αξίζει τελικά τον κόπο να το τολμήσουμε.

Η λειτουργία ενός ηλεκτρονικού καταστήματος, δεν χρειάζεται να περιορίζεται μόνο στον ψηφιακό κόσμο, αλλά μπορεί να γίνει συνδυασμός φυσικού και ψηφιακού καταστήματος, με τεχνικές όπως το Click away ή collect. Τώρα είναι η κατάλληλη περίοδος να δημιουργήσουμε ένα κατάστημα, που θα είναι πάντα ανοικτό, για να αυξήσουμε τις πωλήσεις της επιχείρησης μας.

Η διαδραστικότητα ως εργαλείο μάρκετινγκ.

«Μην ψάχνετε πελάτες για τα προϊόντα σας, ψάξτε προϊόντα για τους πελάτες σας».

Seth Godin.

Η ψηφιακή διαδραστικότητα, είναι ένα μέσο επικοινωνίας, που χρησιμοποιείται κατά κόρον από τις εταιρίες για την επαφή με το κοινό τους. Ο διαφημιζόμενος λοιπόν που θέλει να παραμείνει σε συνεχή επαφή με την αγορά, θα πρέπει να αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα επικοινωνίας, που θα στηρίζεται στην προώθηση ενός ουσιαστικού διαλόγου ανάμεσα στην εταιρία και τους ενδιαφερομένους.

Αυτή είναι η πραγματική έννοια της διαδραστικότητας που δίνει την δυνατότητα στην επιχείρηση στην εταιρία και τους καταναλωτές να επικοινωνούν σε πραγματικό χρόνο, χρησιμοποιώντας σαν κανάλι επικοινωνίας, το ίδιο κανάλι που η εταιρία χρησιμοποίησε για την προώθηση των προϊόντων της.

Αυτό σημαίνει ότι την επόμενη φορά που ο πελάτης θα βρεθεί στην ιστοσελίδα της επιχείρησης και βρει ένα προϊόν που τον ενδιαφέρει, μπορεί επιτόπου να ξεκινήσει ένα διάλογο με την επιχείρηση, ζητώντας περισσότερες πληροφορίες για το προϊόν, τις χρήσεις του, την τιμή και άλλα χαρακτηριστικά για να αποφασίσει για την αγορά του ή ακόμη να εκφράσει τα παράπονα του.

Παλαιότερα οι περισσότερες επιχειρήσεις, τοποθετούσαν την διαφήμιση τους σε ένα τηλεοπτικό δίκτυο, και ξένοιαζαν για τον υπόλοιπο μήνα. Σήμερα όμως με την ανάπτυξη των ψηφιακών μέσων, ο καταναλωτής έχει πλέον ανάγκη να επικοινωνεί με την επιχείρηση εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα.

Επομένως δεν αρκεί για την επικοινωνία με τον πελάτη, μια όμορφη ιστοσελίδα, αλλά ένα καλά οργανωμένο και στελεχωμένο site που θα απαντά στις ερωτήσεις και τα παράπονα των πελατών, όποτε αυτοί το ζητήσουν.

Με το Conversation Marketing (συνομιλητικό μάρκετινγκ), όπως θα το συναντήσουμε αρκετές φορές, μπορούμε να αναπτύξουμε την άμεση αλληλεπίδραση μεταξύ επιχείρησης και πελάτη, σε διαφορετικά κανάλια επικοινωνίας με την αγορά. Η πρακτική αυτή  της συνάντησης ή της συνομιλίας σε πραγματικό χρόνο με πιθανούς αγοραστές, που έχουν δείξει ενδιαφέρον για τα προϊόντα μας, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην επίτευξη των στόχων μάρκετινγκ.

Η επικοινωνία αυτή μπορεί να επιτευχθεί με τα ψηφιακά μέσα που διαθέτει η επιχείρηση, τηλεφωνικά, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, σύντομων μηνυμάτων, η και πρόσωπο με πρόσωπο με τους πελάτες μας. Η έναρξη ενός διαλόγου ανάμεσα στην εταιρία και τον καταναλωτή, βοηθά να κατανοήσουμε περισσότερο τους πελάτες μας, και να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο τις υπηρεσίες μας, μαθαίνοντας από αυτήν την ανατροφοδότηση.

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα που προσφέρει, είναι η εξατομικευμένη προσέγγιση στην επικοινωνία, καθώς η κάθε συζήτηση είναι μοναδική και αναφέρεται σε συγκεκριμένο άτομο κάτι που κάνει τον καταναλωτή να αισθάνεται μοναδικός και πολύτιμος για την επιχείρηση. Με αυτήν την πρακτική μπορούμε να αποκτήσουμε πιστούς πελάτες, που θα γίνουν υποστηρικτές της μάρκας μας, και θα μοιραστούν την θετική εμπειρία με την οικογένεια και τους φίλους τους.

Με την ταχεία ανάπτυξη της τεχνολογίας και την συνεχώς μεταβαλλόμενη συμπεριφορά του καταναλωτή, οι επιχειρήσεις καλούνται να συμβαδίσουν με τον κόσμο και αυτό αντικατοπτρίζεται και στις στρατηγικές μάρκετινγκ που ακολουθούν. Το συνομιλητικό μάρκετινγκ έχει προσαρμοστεί σε αυτές τις αλλαγές και μπορεί να αποδώσει σημαντικά οφέλη για την επιχείρηση.

Πώς να κερδίσουμε νέους πελάτες.

«Πάντα να προσφέρεις περισσότερα από ότι οι άλλοι περιμένουν».

Larry Page, Co-Founder Google.

Ένας από τους κυριότερους στόχους της σύγχρονης επιχείρησης είναι η αύξηση της κερδοφορίας της. Η αύξηση αυτή είναι στενά συνδεδεμένη με τις πωλήσεις μιας επιχείρησης. Όμως πολλοί επιχειρηματίες δεν είναι σε θέση να προβλέψουν τον ακριβή όγκο των πωλήσεων τους που είναι με τη σειρά του συνδεδεμένος με την απόκτηση νέων πελατών.

Αν μια επιχείρηση, θέλει να αυξήσει την κερδοφορία της, πρέπει να σκεφτεί το ζήτημα της απόκτησης νέων πελατών, όχι σαν αποτέλεσμα αλλά σαν μια διαδικασία που θα εξετάζει τους τρόπους προσέγγισης, το κόστος, καθώς και τα χρήματα που ο κάθε πελάτης μπορεί να διαθέσει για τα προϊόντα της επιχείρησης μας.

Η διαδικασία αυτή εύρεσης νέων πελατών, θα πρέπει να διαθέτει τα κατάλληλα εργαλεία που θα βοηθήσουν στην επίτευξη αυτού του στόχου. Ένα από αυτά τα εργαλεία είναι η ιστοσελίδα της επιχείρησης. Μια σωστά σχεδιασμένη και φιλική προς τον χρήστη εταιρική ιστοσελίδα, μπορεί να αποτελέσει ένα σημείο προσέγγισης νέων πελατών για την επιχείρηση.

Η έρευνα αγοράς είναι πολύ σημαντική για να εφοδιάσει την επιχείρηση, με πληροφορίες σχετικά με τον πελάτη και την αγορά. Η παρακολούθηση της συμπεριφοράς των καταναλωτών, μπορεί να προσφέρει πολύ χρήσιμα συμπεράσματα για την επιχείρηση, ώστε να γνωρίζει τι συμβαίνει στην αγορά, πως αισθάνονται οι άνθρωποι για να αναπτύξει τα κατάλληλα εργαλεία, που θα την βοηθήσουν να τους προσεγγίσει.

Η παρουσία στα κοινωνικά δίκτυα, αποτελεί επίσης έναν πόρο για νέους πελάτες. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γνωστά με τον αγγλικό όρο social media, ανακαλύπτουν όλο και περισσότερες επιχειρήσεις στην ελληνική αγορά, οι οποίες αντιλαμβανόμενες τις δυνατότητες τους τα χρησιμοποιούν καθημερινά ως μέσο για την προώθηση των προϊόντων και των υπηρεσιών τους.

Το σημαντικότερο βεβαίως όχημα της επιχείρησης για την προσέλκυση νέων πελατών είναι η διαφήμιση της με παραδοσιακά ή ψηφιακά μέσα. Η διαφήμιση συνεισφέρει στην επίτευξη του παραπάνω στόχου, και την επιχειρηματική επιτυχία.

Το newsletter της επιχείρησης αποτελεί επίσης μια πηγή δυνητικών πελατών, καθώς μπορεί να προσφέρει διάφορα στοιχεία για τους καταναλωτές, δίνοντας στην επιχείρηση την δυνατότητα να προσεγγίσει στοχευόμενα συγκεκριμένα προφίλ πελατών, εφοδιάζοντας τους με προϊόντα που ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες ανάγκες τους.

Η ανάλυση των δεδομένων που συλλέγει η επιχείρηση από την αλληλεπίδραση με την αγορά μπορούν να βοηθήσουν επίσης στην απόκτηση νέων πελατών. Αναλύοντας αυτά τα δεδομένα μπορούμε να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις, για τον τρόπο και το κατάλληλο μέσο προσέγγισης, νέων πελατών.

Μια ακόμη σημαντική τεχνική είναι οι προσφορές της επιχείρησης. Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να προσφέρουμε ένα επιπλέον κίνητρο για τον καταναλωτή, να προτιμήσει την δική μας επιχείρηση έναντι του ανταγωνισμού, αυξάνοντας έτσι την πελατειακή μας βάση.

Ο σχεδιασμός και το λανσάρισμα στην αγορά νέων προϊόντων που προσφέρουν πλεονεκτήματα και λύσεις στον καταναλωτή, μπορεί να σας βοηθήσει να μετατρέψετε πολλούς καταναλωτές σε πελάτες της επιχείρησης, δίνοντας με το προϊόν σας την «λύση» που ψάχνουν στο πρόβλημα τους.

Οι τακτικές που μπορεί να χρησιμοποιήσει μια επιχείρηση δεν σταματούν εδώ. Επαφίεται πλέον στις γνώσης και την ευρηματικότητα του καθενός, η ανάπτυξη περισσότερων εργαλείων που θα ταιριάζουν στην δική σας επιχείρηση.  

Το μάρκετινγκ της διαφορετικότητας

«Τα καλύτερα πράγματα και οι καλύτεροι άνθρωποι βγαίνουν μέσα από τη διαφορετικότητα».

Robert Frost

Για πολλά χρόνια το μάρκετινγκ της επιχείρησης, για τις περισσότερες μάρκες, είχε έναν κοινό παρανομαστή, στόχευε ακριβώς σε ένα πολύ συγκεκριμένο κοινό χωρίς να λαμβάνει υπόψη την διαφορετικότητα στην αγορά. Μια τέτοια στρατηγική εξυπηρετούσε μέχρι πρότινος την επιχείρηση, καθώς αντιπροσώπευε ένα μεγάλο τμήμα της αγοράς.

Σήμερα όμως αυτή η στρατηγική δεν είναι μόνο ξεπερασμένη, αλλά μπορεί να βλάψει την εικόνα μιας μάρκας. Οι μεγάλες αλλαγές που συντελέστηκαν τις τελευταίες δεκαετίες, διαμόρφωσαν μια νέα γενιά καταναλωτών, με πολλά και διαφορετικά στοιχεία, κάτι που σημαίνει πως οι εταιρίες, δεν μπορούν να στηριχθούν πλέον σε καμπάνιες του παρελθόντος, αλλά να επιλέξουν μια στρατηγική  που θα στηρίζεται σε δύο βασικές έννοιες την διαφορετικότητα και την συμπερίληψη.

To μάρκετινγκ της διαφορετικότητας αναφέρεται σε οποιαδήποτε στρατηγική που αναγνωρίζει τις διαφορές μεταξύ των ομάδων μια αγοράς στόχου όπως: το φύλλο, η ηλικία, η αναπηρία, η θρησκεία, η εθνικότητα, η σεξουαλική ταυτότητα.

Πολλές μεγάλες εταιρίες οργανώνουν την διαφημιστική τους καμπάνια προσπαθώντας να εξαλείψουν τα στερεότυπα που υπάρχουν στην κοινωνία. Ενδιαφέρονται για την πολιτιστική ιστορία του κοινού στο οποίο απευθύνονται και αντιμετωπίζουν την διαφορετικότητα ως ατού για την επιχείρηση.

Προσαρμόζονται στην πολιτική των ίσων ευκαιριών φροντίζοντας το περιεχόμενο της διαφήμισης τους να μην προσβάλλει την διαφορετικότητα του κοινού που απευθύνονται, δείχνοντας μηδενική ανοχή σε θέματα που αφορούν την φυλή, την εθνότητα, το φύλο, την ικανότητα, την σεξουαλικότητα. ή την ηλικία.

Με την έννοια της συμπερίληψης, εννοούμε την πρακτική που παρέχει ισότιμα πρόσβαση σε ευκαιρίες και πόρους, σε άτομα που διαφορετικά θα μπορούσαν να περιθωριοποιηθούν, όπως τα άτομα με αναπηρία και άλλες μειονότητες. Στόχος της πρακτικής αυτή είναι να αγκαλιάσει όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως φυλής, θρησκεύματος, φύλλου, αναπηρίας, ιατρικής ή άλλης ανάγκης και θεωρείται ένα παγκόσμιο ανθρώπινο δικαίωμα.

Οι δύο αυτές έννοιες βρίσκονται στον πυρήνα του μάρκετινγκ της διαφορετικότητας, και δίνουν την δυνατότητα σε μια επιχείρηση να στοχεύσει με τέτοιον τρόπο ώστε να συνδεθεί με μια ευρύτερη ποικιλία ανθρώπων, ενστερνιζόμενη την ανάγκη ότι το μάρκετινγκ της επιχείρησης θα πρέπει να αντικατοπτρίζει όσο το δυνατόν περισσότερο την πραγματικότητα, δίνοντας ίσες ευκαιρίες σε όλους.

Για να υιοθετήσουμε μια τέτοια στρατηγική για την επιχείρησης μας, θα πρέπει καταρχήν να αναλύσουμε πολύ καλά την αγορά μας, διαμορφώνοντας το μήνυμα μας με τέτοιο τρόπο ώστε να αντικατοπτρίζει και να δίνει λύση στις ανάγκες της.

Η διαφορετικότητα δεν μπορεί να περιοριστεί μόνο στην επικοινωνία της επιχείρησης, αλλά πρέπει να υποστηρίζεται και στο εσωτερικό της, με ομάδες που θα στελεχώνονται από άτομα με διαφορετικά υπόβαθρα, πεποιθήσεις και φιλοσοφίες. Η ποικιλομορφία αυτή στο εσωτερικό της επιχείρησης είναι ζωτικής σημασίας, για την δημιουργία μηνυμάτων που θα απηχούν καλύτερα στο κοινό μας.

Οι εταιρείες μπορούν να υπάρξουν παράδειγμα προς μίμηση για όλους, στηρίζοντας την διαφορετικότητα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό τους περιβάλλον. Από την πλευρά των καταναλωτών αυτό δείχνει σωστή επικοινωνία και υπευθυνότητα για μια επιχείρηση καθώς βλέπουν τον κόσμο τους και τις εμπειρίες του να επικυρώνονται και να προβάλλονται μέσα από την μάρκα, για αυτό προτιμούν, τις μάρκες που λαμβάνουν θέση σε μείζονα ζητήματα της κοινωνίας.

Πως η πανδημία καθορίζει το μέλλον της επιχείρησης.

“Γιατί οι πελάτες σας, να παραμένουν πιστοί σε εσάς, όταν εσείς δεν είστε πιστοί σε αυτούς. Δείξτε τους καθημερινά πόσο τους εκτιμάτε”.

Shep Hyken.

Ένα περίπου χρόνο μετά την εμφάνιση της πανδημίας, έχει γίνει πλέον σαφές στον επιχειρηματικό κόσμο, ότι όσες επιχειρήσεις επιμένουν στην προ πανδημίας λειτουργίας τους, εστιάζουν σε μια χαμένη  στρατηγική. Οι περισσότερες εταιρίες ανακαλύπτουν εκ νέου τον εαυτό τους και αγκαλιάζουν τις αλλαγές που προκάλεσε  η κρίση αυτή της υγείας.

Οι επιχειρηματίες προσανατολίζονται πλέον σε πιο ευέλικτα και απλοποιημένα διοικητικά μοντέλα, που προσαρμόζονται με ταχύτητα στις εξελίξεις της αγοράς. Πρόσφατη μελέτη της εταιρίας συμβούλων Mc Kinsey, αναδεικνύει τέσσερις βασικές αλλαγές  που επιταχύνθηκαν λόγω της πανδημίας. Πολλές από τις αλλαγές αυτές, όπως σημειώνει η έρευνα, θα γίνουν μόνιμες, για να κάνουν την λειτουργία των επιχειρήσεων ταχύτερη και αποτελεσματικότερη.

Οι αλλαγές που έφερε η πανδημία, είχαν όλες ένα κοινό παρανομαστή, έπρεπε να επιτύχουν όσο το δυνατόν περισσότερα, με λιγότερο χρόνο και ανθρώπους από ότι στο παρελθόν. Η έρευνα της Mc Kinsey μελετώντας ένα ευρύ φάσμα εταιριών καταλήγει σε τέσσερις βασικές αλλαγές, που μπορούν να αποτελέσουν τους βασικούς πυλώνες ενός μοντέλου λειτουργίας, που θα επιτρέπει στην επιχείρηση να προσαρμόζεται με ταχύτητα στο ταραχώδες περιβάλλον της.

Αντιμέτωπες με την πανδημία αρκετές από τις επιχειρήσεις αναθεώρησαν τον σκοπό λειτουργίας τους, προσαρμόζοντας τον στα νέα δεδομένα. Ο αναθεωρημένος αυτός σκοπός, μπορεί να κρατήσει «ζωντανές» τις επιχειρήσεις, καθώς είναι πλέον ευθυγραμμισμένος, με την νέα πραγματικότητα.

Τα διοικητικά μοντέλα των επιχειρήσεων, από μεγάλες ιεραρχικές δομές, έχουν μετατραπεί πλέον σε ευέλικτα μικρά σχήματα, ικανά να αναπτύξουν διαλειτουργικές συνεργασίες με τα διάφορα τμήματα της επιχείρησης, για την αντιμετώπιση κρίσεων.

Μια ακόμη σημαντική αλλαγή, είναι η τηλεργασία ένα υπόδειγμα εργασίας που επιλέχθηκε από την πλειονότητα των επιχειρήσεων λόγω της πανδημίας. Αυτή η μορφή εργασίας στηρίζεται πλέον στην αξιολόγηση των εργαζομένων, βάσει της συνεισφοράς και των δεξιοτήτων τους και όχι της θέσης τους, όπως συνηθίζονταν παλαιότερα.

Η τεχνολογία αναδείχθηκε σε μεγάλο πρωταγωνιστή της πανδημίας, και αποτέλεσε το βασικό εργαλείο για την επικοινωνία της επιχείρησης με τους πελάτες της. Οι στόχοι αυτής  της μορφής επικοινωνίας ήταν αφενός η εξυπηρέτηση των πελατών και αφετέρου οι εύρυθμη λειτουργία των πωλήσεων της επιχείρησης

Όπως παρατηρείται αυτές οι αλλαγές τείνουν να γίνουν μόνιμες και υιοθετούνται πλήρως στην καθημερινή επιχειρηματική πρακτική. Η εμπειρία της πανδημίας οδήγησε πολλές επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε ευρύτερους μετασχηματισμούς, που ήρθαν για να μείνουν.

Καταλήγοντας, θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι εταιρίες που επιθυμούν ένα επιχειρηματικό μοντέλο να διαχειρίζεται την αβεβαιότητα, θα είναι σοφό να διδαχθούν πράγματα από τις αλλαγές που συνέβησαν κατά την διάρκεια αυτής της κρίσης. Η πανδημία εκτός από τις πολλές αρνητικές συνέπειες, έδειξε σε πολλές εταιρίες το πως θα μπορούσαν να λειτουργούν καλύτερα ταχύτερα και να προσαρμόζονται άμεσα σε ανάλογες καταστάσεις στο μέλλον. Για όλους αυτούς τους λόγους δεν υπάρχει πλέον δικαιολογία για την επιστροφή στους παλιούς τρόπους επιχειρηματικής πρακτικής.

Πηγή: Mc Kinsey & Co. (2020), “How Covid-19 is redefining the next normal operating model”.      

 

Οι τάσεις στο μάρκετινγκ το 2021.

“ Από την στήλη Λόγω Επικοινωνίας τις θερμότερες ευχές μας  για ένα ευτυχισμένο 2021 με υγεία, χαρά και ευτυχία”. Καλή Χρονιά!

Μετά από μια χρονιά όπως το 2020, είναι πλέον δύσκολο να κάνουμε προβλέψεις, καθώς το μόνο σταθερό είναι η αλλαγή. Μέσα στην πανδημία όμως μάθαμε να ζούμε διαφορετικά και δημιουργήσαμε συμπεριφορές, σαν άτομα και σαν επιχειρήσεις, που από ότι φαίνεται θα παραμείνουν και θα αναπτυχθούν περαιτέρω την νέα χρονιά.

Τα κύρια μαθήματα που πήραμε από το 2020 είναι ότι θα πρέπει να είμαστε ευέλικτοι και έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να αντιμετωπίσουμε το απροσδόκητο. Το 2021 μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε και ως την χρονιά του πελάτη. Ο καταναλωτής θα πρέπει να βρίσκεται στο κέντρο του επιχειρηματικού μας σχεδιασμού. Ποιες είναι οι ανησυχίες του, οι ανάγκες του, τι έχει σημασία για αυτόν, αυτήν την δύσκολη περίοδο, ποιες λύσεις μπορούμε να δώσουμε εμείς σαν επιχείρηση, με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας.

Το ηλεκτρονικό εμπόριο ήρθε για να μείνει. Είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής της πανδημίας, και μαζί με το social commerce αναμένεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στις προωθητικές ενέργειες της επιχείρησης την νέα χρονιά.

Η εταιρική κοινωνική ευθύνη, είναι ακόμη ένας σημαντικός παράγοντας για την ανάπτυξη της επιχείρησης το 2021. Οι επιχειρήσεις που με τις πράξεις του νοιάζονται για την κοινωνία και τους εργαζομένους τους, δείχνοντας ένα ανθρώπινο πρόσωπο, μπορούν να κερδίσουν σημαντικό μερίδιο αγοράς.

Αντιμέτωποι με ένα αβέβαιο μέλλον, και μια παγκόσμια υγειονομική κρίση, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τα ψηφιακά κανάλια για να έρθουν σε επαφή με το κοινό τους. Επομένως η πρωτοκαθεδρία των κοινωνικών δικτύων στην επαφή με τον καταναλωτή αναμένεται να διατηρηθεί και την νέα χρονιά, ενώ οι αλλαγές στους τρόπους προώθησης στα κοινωνικά μέσα, θα καθορίσουν το περιεχόμενο και το μέλλον της διαφήμισης.

Το εξατομικευμένο μάρκετινγκ κερδίζει συνεχώς έδαφος και αποτελεί το κλειδί για την επικοινωνία την νέα χρονιά. Η προσωποποιημένη προσέγγιση μπορεί να αποκαταστήσει την φήμη της επιχείρησης, αυτή την δύσκολη περίοδο, και να αποτελέσει στοιχείο διαφοροποίησης σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

Οι εταιρείες που μπορούν να οικοδομήσουν σταθερές και μακροχρόνιες σχέσεις με το κοινό τους μπορούν να βγουν κερδισμένες. Τώρα περισσότερο από ποτέ χρειάζονται μια ειλικρινής και αγνή επικοινωνία με την επιχείρηση, η οποία κατανοεί τις ανάγκες τους, και αντικατοπτρίζει τις αξίες και τα πιστεύω τους στα προϊόντα και τον τρόπο λειτουργίας της.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός συνεχίζεται, και όλοι πλέον αισθανόμαστε ποιο άνετα με τις αλλαγές που επέφερε η πανδημία στις ζωές μας. Νέες τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη (AI) και η επαυξημένη πραγματικότητα (AR) αναμένεται να προσφέρουν μια διαφορετική εμπειρία στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Όμως το πλέον σημαντικό είναι να κατανοήσουμε, σε πραγματικό χρόνο, τι θέλουν οι πελάτες μας, και να εμπλουτίσουμε την επικοινωνία μας, με το κατάλληλο περιεχόμενο, την κατάλληλη στιγμή βελτιώνοντας με τον τρόπο αυτό την αγοραστικό ταξίδι του καταναλωτή.

Ευχόμενοι όλοι να περάσουμε γρήγορα σε μια κανονικότητα, μπορούμε να θέσουμε σαν γενικό στόχο, την νέα χρονιά, να είμαστε ειλικρινής, χρήσιμοι, γνήσιοι και αυθεντικοί στην επικοινωνία με το κοινό μας. Το μάρκετινγκ της επιχείρησης μας, θα πρέπει να αναπτύσσεται παράλληλα με τις συνήθειες και τις ανάγκες των πελατών μας, δίνοντας τους εμπειρίες που βοηθούν στην επίλυση προβλημάτων και διευκολύνουν την ζωή τους, σε μια εποχή με τόσες προκλήσεις.

  

Άγιος Βασίλης: Πράσινος ή κόκκινος.

Προτάσεις για χριστουγεννιάτικα δώρα στον Αι Βασίλη: Στους εχθρούς μας συγχώρεση, στους αντιπάλους μας ανεκτικότητα. Στους φίλους μας την καρδιά μας, στους πελάτες μας τις υπηρεσίες μας, στον καθένα μας μια καλή πράξη, σε κάθε παιδί ένα καλό παράδειγμα και στον εαυτό μας σεβασμό.

Oren Arnold. Αμερικανός  χιουμορίστας.

Τα Χριστούγεννα αποτελούν την πιο λαμπερή γιορτή του χρόνου, την γιορτή που όλοι οι άνθρωποι μικροί και μεγάλοι έρχονται κοντά και αφήνουν πίσω τους τα δυσάρεστα συναισθήματα της καθημερινότητας.

Κεντρικό πρόσωπο αυτής της γιορτής, για μικρούς και μεγάλους δεν είναι άλλο από τον Άγιο Βασίλη. Ο καλοκάγαθος, λίγο χοντρούλης και χαρούμενος γεράκος, με το κόκκινο κοστούμι, την άσπρη γενειάδα, τις μπότες και τα ροδαλά μάγουλα που μοιράζει δώρα ήταν, είναι, και θα είναι το σήμα κατατεθέν της εορτής των Χριστουγέννων.

Υπάρχει όμως ή δεν υπάρχει Άγιος Βασίλης και αν υπάρχει είναι πράσινος ή κόκκινος;

Η φιγούρα που όλοι αγαπήσαμε από τα παιδικά μας χρόνια, ήταν πολύ διαφορετική πριν από το 1930. Μέχρι εκείνη την εποχή ο ερχομός του Αγίου Βασιλείου, προμήνυε τον ερχομό της άνοιξης και συνδέονταν με την αναγέννηση της φύσης. Τα ρούχα που φορούσε τότε ο Άγιος Βασίλης ήταν πράσινα, με διάφορα στοιχεία της φύσης πάνω τους. Μέχρι λοιπόν το 1930 ο «πατέρας» των Χριστουγέννων ήταν πράσινος!

Γύρω στα 1930, η γνωστή εταιρεία αναψυκτικών Coca-Cola, αποφάσισε πως ήθελε να «πουλήσει» την διάσημη αυτή φιγούρα, με τα δικά της χρώματα και ο Haddon Sandblom ανέλαβε να τον «μεταμορφώσει», σε λίγο πιο χοντρό, με λευκή πλούσια γενειάδα και βάφοντας την στολή του κατακόκκινη. Έτσι λοιπόν ο Άγιος Βασίλης έγινε κόκκινος!

Ο πατέρας των Χριστουγέννων όπως τον γνωρίζουμε σήμερα, είναι το προϊόν μιας μεγάλης εκστρατείας μάρκετινγκ, είναι το δημιούργημα ενός διαφημιστή, που εξακολουθεί να παραμένει επίκαιρη ως τις μέρες μας, αφού η επιτυχία της συγκεκριμένης καμπάνιας ήταν τόσο μεγάλη που τελικά επικράτησε και διατηρήθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο, αφήνοντας για πάντα πίσω την πράσινη εμφάνιση.

Η ίδια η Coca-Cola δηλώνει υπερήφανη για το δημιούργημα της μετατρέποντας όπως η ίδια επισημαίνει « την διαφήμιση σε τέχνη», για να εξηγήσει το συγκεκριμένο φαινόμενο.

Για πολλούς, η ιστορία του Άγιου Βασίλη, ίσως να αποτελεί ενοχή από τη άποψη ότι καταστρέφεις μια θρησκευτική φαντασίωση εξιστορώντας ένα ενδιαφέρον κομμάτι από την ιστορία του καπιταλισμού. Αυτή είναι όμως η πραγματική ιστορία του και αξίζει να την έχουμε υπόψη μας.

Από την στήλη Λόγω… Επικοινωνίας, χαρούμενες γιορτές σε όλους με υγεία και καλή διάθεση να σας συντροφεύει στην κάθε σας ημέρα! Είθε η συμβολική και ανιδιοτελής φιγούρα του Αι Βασίλη που προσφέρει χωρίς να ζητά ανταλλάγματα να μας εμπνέει για πάντα.

Χρόνια Πολλά!        

“Click away” και πώς να το διαχειριστούμε.

“Make your marketing so useful people would pay for it”.

Jae Baer.

Η νέα μέθοδος αγορών εν μέσω πανδημίας click away , είναι μια μέθοδος εξυπηρέτησης πελατών που εφαρμόζεται διεθνώς κυρίως στην Βόρεια και την Κεντρική Ευρώπη, και αντιμετωπίζει το θέμα της εξυπηρέτησης των καταναλωτών από το κατάστημα χωρίς την μεσολάβηση κάποιας εταιρείας ταχυμεταφορών.

Η μέθοδος αυτή μοιάζει με αυτήν του ηλεκτρονικού εμπορίου, μόνο που στο ηλεκτρονικό εμπόριο, οι πελάτες «επισκέπτονται» ένα διαδικτυακό κατάστημα, για να αγοράσουν το προϊόν που τους ενδιαφέρει, και θα τους αποσταλεί μέσω μιας courier.

Με το click away η αγορά ολοκληρώνεται από το φυσικό κατάστημα. Ο καταναλωτής επιλέγει εκ των προτέρων τα προϊόντα από το e-shop ή τα social media της επιχείρησης και παραλαμβάνει το προϊόν αυτοπροσώπως από το κατάστημα.

Αυτή η υβριδική μέθοδος  χρησιμοποιείται κυρίως για την μετάβαση της επιχείρησης από το φυσικό κατάστημα στο ηλεκτρονικό. Το click away μπορεί να δώσει την ευκαιρία να αποφευχθεί ο συνωστισμός, αλλά και πολλά μικρά καταστήματα να αποκτήσουν διαδικτυακή παρουσία, χωρίς να έχουν απαραίτητα ηλεκτρονικό κατάστημα.

Με βάση αυτή την μέθοδο, μπορούμε να προωθήσουμε τα προϊόντα μας, δίνοντας κίνητρα στον καταναλωτή, να αγοράσει από εμάς. Τα κοινωνικά δίκτυα της επιχείρησης μπορούν να βοηθήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση, εφόσον πρώτα ξεκαθαρίσουμε στον καταναλωτή ότι η μέθοδος αυτή είναι μια παραλλαγή του ηλεκτρονικού εμπορίου.

To περιεχόμενο των αναρτήσεων μας είναι σημαντικό για να προσελκύσουμε το κοινό μας, ενώ κοινωνικές πλατφόρμες όπως το Facebook, που δίνουν την δυνατότητα επεξήγησης στις αναρτήσεις, είναι οι πλέον κατάλληλες για την προώθηση των προϊόντων μας, και δίνουν την δυνατότητα απαντήσεων στις ερωτήσεις των καταναλωτών.

Όσες επιχειρήσεις έχουν ήδη ηλεκτρονικό κατάστημα, μπορούν να καθοδηγήσουν τον καταναλωτή στον τρόπο με τον οποίο μπορεί να πραγματοποιήσει τις αγορές του. Αν για παράδειγμα το κατάστημα δεν μπορεί να γίνει εύκολα σημείο παραλαβής, ή το κόστος των επιπλέον εργαζομένων είναι μεγάλο, η επιχείρηση μπορεί να οδηγήσει τους πελάτες τις μέσω κινήτρων, όπως δωρεάν μεταφορικά να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους εξ ολοκλήρου ηλεκτρονικά.

Το click away μπορεί να αποτελέσει μια πηγή εσόδων για την επιχείρηση, και μετά την πανδημία παρέχοντας στους πελάτες που στήριξαν την επιχείρηση μας σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, μια επιπλέον έκπτωση, στις αγορές τους με την επιστροφή στην κανονικότητα.

 

 

Διαδικτυακό μάρκετινγκ και επιχείρηση.

« Μη μου πες πόσο καλό είναι το προϊόν σου, πες μου πόσο καλό θα μου κάνει όταν το χρησιμοποιήσω».

Leo Burnett.

Οι σύγχρονες επιχειρήσεις έχουν να αντιμετωπίσουν ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο και ανταγωνιστικό περιβάλλον. Γεγονότα όπως η πανδημία του Covid 19, και οι τεράστιες αλλαγές που προκάλεσε στην λειτουργία των επιχειρήσεων μας οδηγούν στο συμπέρασμα πως « το σήμερα δεν μοιάζει καθόλου με το χθές, αλλά ούτε και με το αύριο» (Kotler, 2009). Υπό αυτές τις συνθήκες, οι στρατηγικές που εφαρμόζουν οι επιχειρήσεις επιβάλλεται να προσαρμόζονται καθημερινά στα νέα δεδομένα.

Το διαδικτυακό μάρκετινγκ δηλαδή η προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών μέσα από το διαδίκτυο, ήρθε να καλύψει το κενό που άφησε το κλείσιμο των φυσικών καταστημάτων, μέσα στην πανδημία. Πολλές επιχειρήσεις εκμεταλλεύθηκαν την συγκεκριμένη συγκυρία και επένδυσαν στην ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου για να αντιμετωπίσουν και να βγουν κερδισμένες από αυτήν την κρίση.

Ποια είναι όμως πραγματικά τα πλεονεκτήματα του διαδικτυακού μάρκετινγκ για μια επιχείρηση; Τα οφέλη που προκύπτουν από την χρήση του ηλεκτρονικού μάρκετινγκ είναι πολλαπλά και δεν αφορούν μόνο την λειτουργία και την απόδοση της επιχείρησης αλλά και τον ίδιο τον πελάτη.

Επενδύοντας μια επιχείρηση στο διαδίκτυο, μπορεί να εξασφαλίσει μεγαλύτερη ευελιξία και προσαρμογή στις ραγδαίες αλλαγές της αγοράς, καθώς ο χρόνος και το κόστος προσαρμογής είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με το παραδοσιακό μάρκετινγκ.

Επίσης η επικοινωνία με τον πελάτη γίνεται περισσότερο άμεση και εξατομικευμένη με αποτέλεσμα την μείωση του κόστους και την αύξηση της δέσμευσης με την επιχείρηση. Επιπρόσθετα μέσα από το διαδίκτυο δίνεται η ευκαιρία σε μια επιχείρηση να απευθυνθεί σε μια αγορά εκατομμυρίων καταναλωτών, που ψάχνουν για προϊόντα και υπηρεσίες.

Παράλληλα με το διαδικτυακό μάρκετινγκ, αναβαθμίζεται σημαντικά η εξυπηρέτηση του πελάτη, και η δυνατότητα συνεργασίας της επιχείρησης με άλλες επιχειρήσεις.

Το ηλεκτρονικό μάρκετινγκ είναι ένα σχετικά φθηνό μέσο σε σύγκριση με το παραδοσιακό μάρκετινγκ, δίνοντας την δυνατότητα στην επιχείρηση να προσεγγίσει ένα πλήθος καταναλωτών που αναζητούν προϊόντα και υπηρεσίες, όπως τα δικά της με πολύ μικρότερο κόστος.

Το βασικό όμως πλεονέκτημα αυτής της προσέγγισης είναι ότι μπορούμε να μετρήσουμε την αποτελεσματικότητα των πρακτικών μας, άμεσα και με χαμηλό κόστος. Σχεδόν όλες οι πτυχές μιας e-στρατηγικής μπορούν να παρακολουθούνται, να αξιολογούνται και να ελέγχονται, προσδιορίζοντας με ακρίβεια εκείνα τα τμήματα της αγοράς που είναι πιο ελκυστικά για την δική μας επιχείρηση.

Για κάθε επιχείρηση που θέλει να δραστηριοποιηθεί στο χώρο αυτό, είναι αναγκαίο να μελετήσει τα χαρακτηριστικά της αγοράς στόχου, ώστε να αποφασίσει σε ποια αγορά στόχο και κοινό θα απευθυνθεί, στοχευόμενα πλέον και όχι μαζικά. Κατόπιν μπορεί να επιλέξει εκείνη την στρατηγική και τα εργαλεία για να προσεγγίσει την αγορά της.

Συμπερασματικά λοιπόν μπορούμε να πούμε πως οι επιχειρήσεις που θα επενδύσουν στην προβολή τους μέσω του διαδικτύου, έχουν να αποκομίσουν σημαντικά οφέλη είτε άμεσα είτε μακροπρόθεσμα. Μέσα από μια ολοκληρωμένη στρατηγική, μπορείτε να χτίσετε μια σχέση εμπιστοσύνης με το κοινό σας, το οποίο μόλις επιστρέψει στους κανονικούς ρυθμούς πιθανόν να δείχνει την ίδια προτίμηση.     

Βρείτε μας στο Fb: @marketinginchios

Πως μπορούμε να κάνουμε το μάρκετινγκ της επιχείρησης λίγο πιο εύκολο.

“ Η επιχείρηση έχει μόνο δύο λειτουργίες το μάρκετινγκ και την καινοτομία».

Μίλαν Κούντερα.

Σε ένα έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον, το μάρκετινγκ μικρών επιχειρήσεων μπορεί να εξελιχθεί σε πραγματική μάχη για τους ιδιοκτήτες , ιδιαίτερα στα πρώτα στάδια.

Αντιμέτωποι με την πρόκληση να προωθήσουμε την επιχείρηση μας, με περιορισμένο προϋπολογισμό, πολλές φορές  είναι δύσκολο να γνωρίζουμε ποιες είναι οι τεχνικές με την καλύτερη αξία για να αναπτύξουμε το μάρκετινγκ της επιχείρησης, να αυξήσουμε την αναγνωρισιμότητα, τις πωλήσεις  και τα έσοδά μας.

Τι είναι όμως το μάρκετινγκ και πως μπορούμε να ξεκινήσουμε, να κάνουμε τα κατάλληλα βήματα για να το αναπτύξουμε. Συχνά πολλές επιχειρήσεις το ορίζουν εσφαλμένα ως δημόσιες σχέσεις ή διαφήμιση, ενώ θα πρέπει να το δούμε ως μια συγκεκριμένη διαδικασία που μπορούμε να συνδυάσουμε τα ψηφιακά και παραδοσιακά μέσα προώθησης της επιχείρησης μας, για να κερδίσουμε νέους πελάτες, να αυξήσουμε τις πωλήσεις μας, να δημιουργήσουμε αξία για το προϊόν η την υπηρεσία μας ικανοποιώντας παράλληλα τις ανάγκες των καταναλωτών.

Θα μπορούσαμε να το ορίσουμε ως την δραστηριότητα που ενώνει την προσφορά των επιχειρήσεων (προϊόντα και υπηρεσίες) με τις απεριόριστες ανάγκες των καταναλωτών.

Στόχος μας είναι να ικανοποιήσουμε αυτές τις ανάγκες, με κερδοφόρο για την επιχείρηση μας τρόπο.

Οι περισσότεροι από τους επιχειρηματίες δεν γνωρίζουν ποιος είναι ο σκοπός του μάρκετινγκ της επιχείρησης, που είναι η δημιουργία αξία για τον τελικό καταναλωτή, και πώς να δημιουργήσουν αυτήν την αξία, χρησιμοποιώντας σύγχρονα εργαλεία και τεχνικές μάρκετινγκ.

Συχνά οι επιχειρήσεις επικεντρώνονται στην εξοικονόμηση πόρων και δεν επενδύουν, στρατηγικά στο μάρκετινγκ της επιχείρησης, με αποτέλεσμα μειωμένη απόδοση και σπατάλη περισσότερων πόρων. Το σωστό μάρκετινγκ συμβάλλει τρεις φορές περισσότερο στην αύξηση της αξίας της επιχείρησης από οποιαδήποτε άλλη διοικητική λειτουργία.

Με βάση διεθνής έρευνες οι πιο επιτυχημένες  εταιρίες επενδύουν 5 – 7 % του προϋπολογισμού τους στο μάρκετινγκ. Χωρίς ένα ολοκληρωμένο σχέδιο η επιχείρηση κινείται στα τυφλά, επιλέγοντας σπασμωδικές τεχνικές, και αφήνει σε δεύτερη μοίρα την κατάρτιση ενός ολιστικού σχεδίου , με μετρήσιμα αποτελέσματα, που μπορεί να αυξήσει την απόδοση της επένδυσης.

Μην ξεχνάμε λοιπόν πως μεταξύ άλλων το μάρκετινγκ είναι έρευνα αγοράς και  σε αυτήν την έρευνα θα πρέπει να   ρωτήσουμε πρώτα  τον εαυτό μας:

Γιατί ένας πελάτης πρέπει να αγοράσει ένα προϊόν / υπηρεσία από εσάς και όχι από κάποιον άλλο;

Καθώς αρχίζουμε  να αποκτάμε πελάτες, θα πρέπει να ρωτήσουμε τo γιατί μας επέλεξαν και να προσδιορίσουμε την αξία που προστέθηκε στην επιχείρησή σας

Πώς έμαθαν για εμάς; Αυτό θα μας δείξει  ποια μέθοδος προώθησης  λειτουργεί καλύτερα για την δική μας επιχείρηση.

Ποιες ομάδες καταναλωτών είναι πιθανότερο να αγοράσουν από εμάς; Προσδιορίζουμε κοινά χαρακτηριστικά και αναθεωρούμε το προφίλ του καταναλωτή  καθώς διευρύνουμε την πελατειακή σας βάση.

Η δημιουργία ενός προφίλ, όμοιου με έναν υπάρχοντα πελάτη, είναι οκτώ φορές πιο πιθανό να αγοράσει από εσάς από μια τυχαία επιλογή. Με βάση το παραπάνω προφίλ, προσδιορίστε τους πιο οικονομικούς τρόπους για να προσεγγίσουμε αυτές τις περιπτώσεις (δείτε τι κάνουν οι ανταγωνιστές και μιλήστε με πιθανούς πελάτες).

Ποια πρόσθετα προϊόντα ή υπηρεσίες μπορούμε να προωθήσουμε  στο συγκεκριμένο προφίλ καταναλωτή.

Πως μπορούμε να μείνουμε κοντά στους πελάτες μας ικανοποιώντας τις απαιτήσεις τους. Κοστίζει πέντε έως επτά φορές περισσότερο για να αποκτήσετε έναν νέο πελάτη παρά να διατηρήσετε έναν υπάρχοντα. Τι μπορούμε να κάνουμε για να διασφαλίσουμε ότι οι πιο κερδοφόροι πελάτες θα συνεχίσουν να αγοράζουν από εμάς.

 

Πηγή: www.smallbusiness.co.uk         

Βρείτε μας στο FB @ https://www.facebook.com/marketinginchios.

 

Εποχικές πωλήσεις στην πανδημία.

“Brand is an expectation is a promise”

 Seth Godin.                                   

Η κρίση έχει μεταβάλλει σημαντικά την συμπεριφορά του καταναλωτή. Οι εποχικές πωλήσεις όπως το Black Friday, και οι διακοπές των Χριστουγέννων αποτελούσαν ανέκαθεν ισχυρό κίνητρο για την αύξηση του τζίρου των επιχειρήσεων. Η πανδημία άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να επικοινωνήσουμε και να εξυπηρετήσουμε τους πελάτες μας.

Σύμφωνα με έρευνες πάνω από το 60% των καταναλωτών , έχει αλλάξει τις αγοραστικές του συνήθειες, ενώ το ηλεκτρονικό εμπόριο συνεχίζει να ανακάμπτει με το 37% των καταναλωτών να σχεδιάζει να κάνει περισσότερες αγορές στο διαδίκτυο φέτος.

Σύμφωνα με έρευνα της Periscopes Retail, το 40% των καταναλωτών έχουν δοκιμάσει καινούριες μάρκες κατά την διάρκεια της πανδημίας, και μόνο το 12% των καταναλωτών δήλωσαν ότι θα κάνουν αγορές από τους ίδιους εμπόρους όπως και πέρυσι.

Το εξατομικευμένο μάρκετινγκ και η δέσμευση στα κοινωνικά μέσα αναμένεται να αποτελέσουν το κλειδί για τις εποχικές πωλήσεις στην διάρκεια της πανδημίας. Η έρευνα επίσης σημειώνει ότι παρόλο που οι καταναλωτές φέτος αναμένεται να ξοδέψουν λιγότερα, μπορούν να ξοδέψουν περισσότερα στις εποχικές πωλήσεις όπως τα Χριστούγεννα ή το Black Friday. Είναι ευαίσθητοι στην τιμή και περιμένουν αξία και χαμηλά μεταφορικά για τα προϊόντα που θα αγοράσουν, ενώ επίσης ζητούν ευκολία και διαθεσιμότητα.

Πως μπορούμε λοιπόν να προετοιμάσουμε κατάλληλα το δικό μας ηλεκτρονικό κατάστημα για να εξυπηρετήσουμε το κοινό μας, ενόψει του Black Friday και των εορτών των Χριστουγέννων;

Όσον αφορά τις εποχικές πωλήσεις είναι καλύτερο να ξεκινήσετε νωρίς οποιαδήποτε προωθητική ενέργεια. Για αυτό θα πρέπει να καθορίσετε τις ενέργειες που θα κάνετε, το μίγμα επικοινωνίας σας, το διαφημιστικό σας προϋπολογισμό από νωρίς και όχι την τελευταία στιγμή ή την τελευταία εβδομάδα.

Επίσης θα πρέπει να αξιοποιήσετε όλα τα διαθέσιμα κανάλια που έχετε στην διάθεση σας, ξεκινώντας την προώθηση από το ηλεκτρονικό σας κατάστημα, και μετά στα υπόλοιπα μέσα. Το προϊοντικό μίγμα που θα επιλέξετε για την καμπάνια σας την περίοδο των γιορτών είναι καλό να προσφέρει διαφορετικές προσφορές σε διαφορετικά προϊόντα και όχι μόνο μια προσφορά με έκπτωση.

Έχοντας επιλέξει το μίγμα προϊόντος και τις προωθητικές σας ενέργειες , θα πρέπει να εξασφαλίσετε το απόθεμα για να εξυπηρετήσετε την ζήτηση. Η έλλειψη στη διαθεσιμότητα κάποιων προϊόντων, μπορεί να δημιουργήσει αρνητική εντύπωση για μια επιχείρηση.

Στις εποχικές πωλήσεις καλό θα ήταν να μελετήσετε τον ανταγωνισμό, για να δείτε σε τι τιμές πουλάνε οι ανταγωνιστές σας, ποιες είναι οι προσφορές τους και ανάλογα να διαμορφώσετε τις δικές σας προσφορές ή να διαφοροποιηθείτε.

Σημαντική παράμετρος της όλης προσπάθειας είναι το ηλεκτρονικό σας κατάστημα, που αποτελεί το κύριο όχημα της επιχείρησης  την περίοδο της πανδημίας. Θα πρέπει λοιπόν να βελτιώσετε την λειτουργικότητα, την ταχύτητα και την εμφάνιση του κυρίως σε κινητές συσκευές, απλοποιώντας την διαδικασία της αγοράς, δημιουργώντας μια ξεχωριστή σελίδα που θα προωθεί τα seasonal sales της επιχείρησης.

Παρά την γενική πτώση στην αγορά, μια καλή προετοιμασία ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων, που φέτος θα είναι διαφορετικά λόγω της πανδημίας, μπορεί να ωφελήσει μια επιχείρηση λόγω της ανόδου των online αγορών και του ενθουσιασμού αυτής της περιόδου μέχρι τις γιορτές. 

 

Πηγες:

Mc Kinsey & Company, 2020 Holiday Season: Navigating shopper behavior in the pandemic, November 2020.

Epixieiro.gr “10+1 συμβουλές επιτυχίας για κάθε e-shop στη Black Friday”

Το μάρκετινγκ στην νέα κανονικότητα.

“Everything tοuches the market is marketing. Touch the market”.               

Seth Godin.

Η πανδημία του κορωναϊού έχει επηρεάσει την λειτουργία εκατομμυρίων επιχειρήσεων και την ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο.  Τα αποτελέσματα της κρίσης αυτής της υγείας, αναμένεται να καθορίσουν μια ολόκληρη γενιά, δημιουργώντας μια σοβαρή οικονομική ύφεση, μεταβάλλοντας μόνιμα την καταναλωτική συμπεριφορά, τον τρόπο που επικοινωνούμε, εργαζόμαστε, ψωνίζουμε αλλά και το τι ψωνίζουμε. 

Για τις επιχειρήσεις, αυτές οι αλλαγές επαναπροσδιορίζουν εκ του μηδενός τους κανόνες ,και τον τρόπο λειτουργίας τoυς, όπως τον γνωρίζαμε  μέχρι σήμερα όπως και τον τρόπο που το μάρκετινγκ εξυπηρετούσε μέχρι σήμερα τον καταναλωτή.

Η πρωτοφανής έκταση της πανδημίας, και η ταχύτητα με την οποία διαδόθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο δημιούργησε φόβο, ανησυχία και σύγχυση στον καταναλωτή. Αυτό έκανε τις επιχειρήσεις να αναζητήσουν τρόπους για να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Πως θα επικοινωνήσουμε με τους καταναλωτές με κλειστά καταστήματα; Πως θα λειτουργήσει τώρα η επιχείρηση, αξίζει να επενδύσουμε στην επικοινωνία με το κοινό μας σε αυτή την περίοδο ή όχι είναι μερικά από τα ερωτήματα που έπρεπε να απαντηθούν άμεσα για να αντιμετωπίσουν την αναταραχή.

Η καταναλωτική συμπεριφορά οδηγεί το μάρκετινγκ κάθε επιχείρησης, με το κλείσιμο λοιπόν των φυσικών καταστημάτων, οι καταναλωτές στράφηκαν στο ηλεκτρονικό εμπόριο για να αγοράσουν προϊόντα και υπηρεσίες. Αναλόγως και οι επιχειρήσεις έπρεπε να προσαρμοστούν σε αυτήν την αλλαγή, οργανώνοντας κατάλληλα το ηλεκτρονικό τους κατάστημα για την εξυπηρέτηση των πελατών.

Το διαδίκτυο γνώρισε μια άνευ προηγουμένου άνθιση κατά την περίοδο της πανδημίας η οποία αναμένεται να διατηρηθεί και στην μετά -  κορωναϊού εποχή. Το μάρκετινγκ της επιχείρησης όπως το γνωρίζαμε έχει αλλάξει και αυτό λόγο της πανδημίας. Τα νέα δεδομένα επαναπροσδιορίζουν τον ρόλο του μάρκετινγκ μέσα στην επιχείρηση καθώς αυτό καλείται να δράσει σε ένα πολύ διαφορετικό περιβάλλον από ότι πριν.

Για αυτό θα πρέπει να ευθυγραμμίζετε πλέον με τις απόψεις των καταναλωτών και να είναι κοινωνικά υπεύθυνο. Η επικοινωνία της επιχείρησης πρέπει να διακρίνεται από ειλικρίνεια, αυθεντικότητα και κοινωνικό προβληματισμό. Οι επιχειρήσεις που θα συνδέσουν τον σκοπό της ύπαρξης τους με την κοινωνία αναμένεται να βγουν κερδισμένες.

Σε αυτό το δεύτερο απαγορευτικό το μάρκετινγκ της επιχείρησης είναι πιο ενημερωμένο έχει βρει τρόπους να αντιδράσει και να αντιμετωπίσει μεγαλύτερες προκλήσεις. Αυτό απαιτεί ευέλικτα σχέδια που θα μαθαίνουν καθημερινά και θα προσαρμόζονται στις εξελίξεις με ταχύτητα, λαμβάνοντας υπόψη τις αλλαγές στην συμπεριφορά του καταναλωτή.  Το καλό μάρκετινγκ εστιάζει πάντα στον πελάτη και τις ιδιαίτερες ανάγκες του όμως το ανθεκτικό μάρκετινγκ σχεδιάζεται από τον ίδιο τον πελάτη.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της επιχείρησης είναι απαραίτητος σε αυτήν την δύσκολη συγκυρία, καθώς προσφέρει εργαλεία που μπορούν να εξασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία της. Τέτοια εργαλεία είναι το ηλεκτρονικό κατάστημα της επιχείρησης, η τηλεργασία, πλατφόρμες επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των υπαλλήλων, εργαλεία συλλογής πληροφοριών για   την αγορά και διαχείρισης των διαδικασιών της επιχείρησης από απόσταση.

Ο επαναπροσδιορισμός του σκοπού (marketing purpose), η ανθεκτικότητα, η δυνατότητα της προσαρμογής, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, το εξατομικευμένο μάρκετινγκ είναι μερικοί από τους παράγοντες που θα καθορίσουν το μάρκετινγκ της επιχείρησης στο νέο κανονικό.

 

Πως να διατηρήσουμε τους πελάτες μας εν μέσω πανδημίας.

Η καθημερινή επιχειρηματική πρακτική όπως την γνωρίζαμε μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ποια. Η επιχειρησιακή πραγματικότητα έχει αλλάξει άρδην, προκειμένου να ανταποκριθεί στην νέα πραγματικότητα. Σε αυτό το δεύτερο lockdown όμως είμαστε καλύτερα ενημερωμένοι από ότι πριν, βρήκαμε τρόπους να αντιδράσουμε και να αντιμετωπίσουμε μεγαλύτερες προκλήσεις.

Η πανδημία του κορωναιού δεν είναι μια απλή κρίση, οι προτεραιότητες των πελατών αλλάζουν και το ίδιο πρέπει να κάνουν και οι επιχειρήσεις για να ανταποκριθούν σε αυτήν την δύσκολη συγκυρία.

Η μεγάλη πλειοψηφία των καταστημάτων έχει αναστείλει την λειτουργία της, για δεύτερη φορά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα,  ενώ έχουν πλέον καθιερωθεί νέες μορφές επικοινωνίας και αγορών, όπως η τηλεργασία και το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Σε αυτή την δύσκολη κατάσταση οι πελάτες της επιχείρησης συνεχίζουν να παραμένουν ενεργοί, όμως η συμπεριφορά τους έχει αλλάξει λόγω της πανδημίας.  Πως θα μπορούσε λοιπόν μια επιχείρηση να διατηρήσει το πελατολόγιο της, μέσα σε αυτήν την κρίση της υγείας;

Τώρα περισσότερο από ποτέ ο άνθρωπος θα πρέπει να μπει στο επίκεντρο της επιχείρησης. Η νέα πραγματικότητα απαιτεί να γίνουμε πιο ευαίσθητοι και πιο ανθρώπινοι, αντιμετωπίζοντας τον πελάτη με ειλικρίνεια, αυθεντικότητα και ενδιαφέρον. Η επικοινωνία με τον πελάτη, χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα εργαλεία, που είναι κυρίως ψηφιακά απαιτεί νέες  τεχνικές για να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον του και να τον εξυπηρετήσουμε με συνέπεια και κυρίως ασφάλεια.

Σήμερα η πλειοψηφία των καταναλωτών, έχει κλειστεί στο σπίτι, φοβάται, ανησυχεί και δεν ξοδεύει. Για αυτό θα πρέπει να εφοδιάσουμε τους πελάτες μας με λύσεις και προσφορές, που προσφέρουν περισσότερα και σε καλή τιμή. Αυτό απαιτεί κάθε επιχείρηση να μην πουλά πλέον μόνο προϊόντα αλλά «λύσεις» για τον καταναλωτή.

Σημαντικό ρόλο επίσης παίζει η διατήρηση των αξιών που κάθε εταιρία πρεσβεύει, και η ευαισθησία της απέναντι στην κοινωνία. Οι μάρκες λοιπόν εδώ θα πρέπει να δείξουν στην πράξη ότι νοιάζονται όχι μόνο για αυτό που είναι υγιές για εκείνες αλλά για το κοινωνικό σύνολο. Η σύνδεση αυτή της επιχείρησης με την κοινωνία αποτελεί ουσιαστικά την γέφυρα για την δημιουργία ισχυρών δεσμών μεταξύ της επιχείρησης και του καταναλωτή.

Αυτό που πραγματικά πρέπει να κάνει μια επιχείρηση, αυτήν την εποχή, είναι να σκεφτεί τρόπους για να μετατρέψει τις αντιξοότητες σε ευκαιρίες και να δώσει στον καταναλωτή προϊόντα και υπηρεσίες που θα έχουν έντονο το στοιχείο της καινοτομίας.

 Η καινοτομία αυτή θα πρέπει να είναι ανθρωποκεντρική, να αντέχει στο χρόνο και να δημιουργεί προϊόντα και υπηρεσίες που θα δίνουν λύση στις αντιξοότητες που προκάλεσε η κρίση, όμως παράλληλα θα πρέπει να δηλώνουν ότι οι επιχειρήσεις έλαβαν υπόψη τους τις νέες συνθήκες και κουράστηκαν πραγματικά για να δημιουργήσουν ένα προϊόν που θα διευκολύνει την ζωή του καταναλωτή.

Σε τέτοιες καταστάσεις όπως η σημερινή η αλλαγή της κουλτούρας του μάρκετινγκ της επιχείρησης μπορεί να τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει επιτυχώς την αναταραχή και να δημιουργήσει μια δυναμική για μακροπρόθεσμη επιτυχία . Αν και κανείς δεν ξέρει ποιες θα είναι οι συνέπειες της πανδημίας, είναι σίγουρο ότι αυτές θα είναι μικρότερες ,όταν είμαστε προετοιμασμένοι.

Οι μάρκες την εποχή του κορωναιού

“The brands that will thrive in the coming years are the ones that have a purpose beyond profit”

Richard Branson.

Σήμερα ο σκοπός της κάθε επωνυμίας  και ο ρόλος της στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου, αποτελούν αντικείμενο συζήτησης για κάθε επιχείρηση. Η πανδημία του Covid 19, και η οικονομική ύφεση που αυτή προκάλεσε, έκανε τις μάρκες να συνειδητοποιήσουν ότι ο σκοπός τους δεν είναι απλά μια καλή φήμη αλλά να βοηθήσουν με τη δράση τους, σε ζητήματα που αφορούν την κοινωνία.

Το μάρκετινγκ πλέον δεν είναι μόνο πώληση των προϊόντων της επιχείρησης, αλλά δημιουργία αξίας και σύνδεσης με τον καταναλωτή. Αυτό οδηγεί τις μάρκες να λάβουν θέση σε ζητήματα που αφορούν την κοινωνία. Αν οι αξίες και οι ενέργειες μιας επωνυμίας  δεν συνδέονται με τον σκοπό της, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρό πλήγμα στην φήμη της.

Εμείς σαν άνθρωποι έχουμε τις δικές μας αξίες , πεποιθήσεις, ιδέες και απόψεις που καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την συμπεριφορά μας απέναντι στους άλλους ανθρώπους, αλλά και τους ανθρώπους με τους οποίους συναναστρεφόμαστε.

Το ίδιο συμβαίνει και με τις μάρκες, που αποκτούν στις μέρες μας, ανθρώπινα χαρακτηριστικά. Αυτά τα χαρακτηριστικά θα πρέπει να ταιριάζουν όσο το δυνατόν καλύτερα με αυτά των καταναλωτών, για να προκαλέσουν συγκεκριμένα συναισθήματα. Ακριβώς όπως εμείς αναζητούμε το νόημα και τον σκοπό της ζωής μας έτσι και οι μάρκες ακολουθούν την ίδια προσέγγιση.

Την εποχή του Covid 19 οι μάρκες πρέπει να αναρωτηθούν, ποιες είναι οι βασικές τους αξίες, ο λόγος ύπαρξης τους, και τι μπορούν οι ίδιες να κάνουν για να μεταφράσουν αυτές τις αξίες σε θετική δράση για το κοινό καλό.

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι οι καταναλωτές ενδιαφέρονται περισσότερο για εκείνες τις εταιρείες, που υποστηρίζουν κοινωνικά ζητήματα που τους ενδιαφέρουν. Για να συντονιστούν επομένως οι μάρκες με τους καταναλωτές, θα πρέπει να επανεξετάσουν τον λόγο ύπαρξης τους και ταυτόχρονα να προσαρμόσουν την επικοινωνία τους για να ανταποκριθούν καλύτερα στις νέες ανάγκες.

Η πανδημία οδήγησε πολλές εταιρίες να αντιδράσουν με κοινωνικά υπεύθυνο τρόπο. Οι επιχειρήσεις που δείχνουν τον δρόμο για το πώς να βγούμε από αυτήν την κρίση, αναπτύσσουν ισχυρούς δεσμούς με τους καταναλωτές και η αφοσίωση στη μάρκα αυξάνεται. Τώρα είναι η ευκαιρία  να επικοινωνήσουν αποτελεσματικά και αυθεντικά με το κοινό τους, και μακροπρόθεσμα να βγουν κερδισμένες.

Η ανθεκτικότητα απαιτεί μια βαθύτερη αλλαγή στην κουλτούρα της επιχείρησης, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της τεχνολογίας, αναζητώντας ευκαιρίες που μπορούν να βοηθήσουν την επιχείρηση να αναπτυχθεί μειώνοντας με τον τρόπο αυτό την αβεβαιότητα στην καθημερινή λειτουργία της.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ αυτό που κάνουν οι επιχειρήσεις έχει μεγαλύτερη σημασία από αυτό που λένε. Η κοινωνική αλληλεγγύη, η αυθεντικότητα στην επικοινωνία και η ενσυναίσθηση είναι μερικά από τα στοιχεία που στο τέλος της μέρας θα μας κάνουν να θυμόμαστε τις μάρκες που μας θυμήθηκαν.

 

 

Κοινωνικές πλατφόρμες και μάρκετινγκ.

« Να παρέχετε πάντα αξία. Η αξία χτίζει εμπιστοσύνη. Μόλις έχετε αυτήν την εμπιστοσύνη, έχετε την δυνατότητα να κάνετε κάποιες πωλήσεις ».

Hubspot.

Δεν υπάρχει πλέον αμφιβολία ότι τα κοινωνικά δίκτυα αποτελούν ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για το μάρκετινγκ της επιχείρησης μας. Όσες από τις επιχειρήσεις δεν τα χρησιμοποιούν ακόμη χάνουν ένα πολύ μεγάλο ποσοστό από το κοινό που τις ενδιαφέρει.

 Το ερώτημα όμως που προκύπτει είναι ποιό είναι το κατάλληλο κοινωνικό δίκτυο για την δική μας επιχείρηση; για το δικό μας κοινό. Από ποια κοινωνική πλατφόρμα μια μάρκα είναι από πρέπει να ξεκινήσει.

Υπάρχουν διάφορα κοινωνικά δίκτυα, από τα οποία μπορούμε να επιλέξουμε εκείνο που «μιλά» καλύτερα στο κοινό που μας ενδιαφέρει. Για να το κάνουμε αυτό μπορούμε να ακολουθήσουμε τα παρακάτω βήματα:

  • Θέτουμε συγκεκριμένους και μετρήσιμους στόχους για το τι θέλουμε να επιτύχουμε.
  • Αναλύουμε την συμπεριφορά του καταναλωτή για να εντοπίσουμε ποια κοινωνικά δίκτυα, χρησιμοποιεί ο κοινό που μας ενδιαφέρει.
  • Επιλέγουμε το περιεχόμενο που είναι κατάλληλο για την κάθε κοινωνική πλατφόρμα και δουλεύει καλύτερα για την μάρκα μας.
  • Επιλέγουμε εκείνη την κοινωνική πλατφόρμα που πληροί τις παραπάνω προϋποθέσεις.

Σήμερα στο διαδίκτυο υπάρχουν διάφορες πλατφόρμες από τις οποίες μπορούμε να επιλέξουμε την κατάλληλη για την επιχείρηση μας. Πλατφόρμες όπως το Facebook που αποτελεί το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προβολή της επιχείρησης, ενισχύοντας την φήμη και την δέσμευση της επιχείρησης με το κοινό της.

Το Twitter είναι επίσης μια κοινωνική πλατφόρμα που απευθύνεται σε ένα κοινό που θέλει να ενημερωθεί για την επικαιρότητα. Σε αυτήν την πλατφόρμα μια επιχείρηση μπορεί να αυξήσει την αναγνωρισιμότητα της , χρησιμοποιώντας πάντα το κατάλληλο περιεχόμενο.

Το Linked in αποτελεί μια κοινωνική πλατφόρμα που έχει να κάνει κυρίως με την επικοινωνία μεταξύ επιχειρήσεων. Αν μια επιχείρηση ασχολείται με αυτό το κομμάτι (B2B πωλήσεις) μπορεί να επιλέξει το συγκεκριμένο δίκτυο, για την προώθηση της.

Επιλέγοντας το κατάλληλο κοινωνικό δίκτυο, μπορούμε να στοχεύσουμε στο κοινό που ενδιαφέρει την επιχείρηση μας, δημιουργώντας κατάλληλο περιεχόμενο το οποίο έχει λιγότερο κόστος από τις λοιπές δημοσιότητες, και μπορεί να συνδεθεί με άλλες τεχνικές μάρκετινγκ στα πλαίσια της γενικής στρατηγικής.

Τα κοινωνικά δίκτυα δίνουν μια αυθεντικότητα στην επικοινωνία της επιχείρησης, καθώς δεν προσπαθούν να πωλήσουν άμεσα στον καταναλωτή, αλλά να δώσουν λύση στο πρόβλημα του.

Επίσης η ποιότητα της διαφήμισης ενισχύεται, από το περιεχόμενο που αναρτά κάθε φορά η επιχείρηση στα κοινωνικά δίκτυα. Το ενδιαφέρον περιεχόμενο, ενισχύει την εικόνα της επιχείρησης και δημιουργεί περισσότερες πωλήσεις.

Η αλληλεπίδραση των κοινωνικών δικτύων είναι επίσης ένα στοιχείο που μπορεί να αυξήσει την δέσμευση με το κοινό μας, συλλέγοντας πολύ χρήσιμες πληροφορίες από τους ίδιους τους καταναλωτές για την ποιότητα των προϊόντων και  των υπηρεσιών μας.

Τα κοινωνικά δίκτυα είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για το μάρκετινγκ μιας επιχείρησης. Η σωστή επιλογή κοινωνικού δικτύου, μπορεί να βοηθήσει στην περαιτέρω ανάπτυξη της φήμης της επιχείρησης, να δημιουργήσει περισσότερες πωλήσεις και να αυξήσει την δέσμευση με το κοινό που την ενδιαφέρει.

 

Η εμπειρία του πελάτη και πώς να την βελτιώσουμε.

“The biggest part of digital transformation is changing the way we think”.

SimeonPreston.

Τις προηγούμενες δεκαετίες η τεχνολογία αποτέλεσε τον καταλύτη για την εξέλιξη της εμπειρίας του πελάτη. Η ψηφιακή εποχή έδωσε στο μάρκετινγκ της επιχείρησης νέες τεχνολογίες και καινοτομίες, που αποτέλεσαν για πολλές εταιρίες το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην μάχη της αγοράς.

Νέες τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η επαυξημένη πραγματικότητα, το διαδίκτυο των πραγμάτων, δημιούργησαν μια εικονική πραγματικότητα που έδωσε την δυνατότητα μεγαλύτερης δέσμευσης μεταξύ επιχείρησης και καταναλωτή.

Όσο περισσότερο κατανοούμε τον καταναλωτή και τις ανάγκες τόσο καλύτερα μπορούμε να τον εξυπηρετήσουμε, δημιουργώντας μοναδικές εμπειρίες. Οι νέες αυτές τεχνολογίες ενισχύουν την προσπάθεια της επιχείρησης προς αυτήν την κατεύθυνση.

Πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από δύο μεγάλες εταιρίες έρευνας, για τις τάσεις της εμπειρίας του πελάτη έως το 2030 κατέληξε σε πέντε κεντρικές ενότητες που θα καθορίσουν το μέλλον.

  • Έξυπνη τεχνολογία, που θα επιτρέπει στους καταναλωτές όχι μόνο να χρησιμοποιούν το δίκτυο, αλλά να συνδέονται οι ίδιοι σε αυτό.
  • Επαυξημένη πραγματικότητα, που θα δημιουργήσει μια νέα εποχή στη σχέση πελάτη και επιχείρησης.
  • Ψηφιακή εμπιστοσύνη. Οι καταναλωτές θα εμπιστεύονται περισσότερο τις εταιρείες όσον αφορά τα προσωπικά τους δεδομένα.
  • Η πιστότητα των πελατών στην μάρκα θα αυξηθεί με τη χρήση νέων τεχνολογιών.
  • Οι αυτοματισμοί στην καθημερινή πρακτική θα φέρουν μεγαλύτερη δέσμευση για την επιχείρηση.

Όπως σημειώνει η έρευνα, το ταξίδι του καταναλωτή, θα γίνει περισσότερο ανθρώπινο και προσωποποιημένο, πιο « έξυπνο» και ασφαλές. Η ερώτηση είναι αν σήμερα οι εταιρείες είναι έτοιμες για αυτήν την αλλαγή.

Η τεχνολογία έχει αλλάξει σε σημαντικό βαθμό την καταναλωτική συμπεριφορά, οπότε το μέλλον αναμένεται ψηφιακό, με περισσότερα κοινωνικά δίκτυα και κινητές εφαρμογές. Αν οι επιχειρήσεις κατανοήσουν τον τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές χρησιμοποιούν την τεχνολογία, μπορούν να καθορίσουν τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να αλληλεπιδράσουν μαζί τους.

Οι νέες τεχνολογίες δίνουν την ευκαιρία στην επιχείρηση να διευρύνει σημαντικά τα κανάλια επικοινωνίας για να προσεγγίσει το κοινό που την ενδιαφέρει, με ένα πιο ανθρώπινο και προσωποποιημένο τρόπο, τοποθετώντας τον πελάτη στο κέντρο, της συνολικής εμπειρίας.

Οι εταιρείες πρέπει  να αναγνωρίσουν πόσο σημαντικές είναι αυτές οι τεχνολογίες και να τις φέρουν στην αγορά, δημιουργώντας αξία τόσο για τον καταναλωτή όσο και για τις ίδιες, σε τομείς όπως το μάρκετινγκ και η εξυπηρέτηση πελατών.

Κοιτώντας προς το μέλλον, όλα δείχνουν πως σε μια δεκαετία από σήμερα, η ανάπτυξη αυτών των τεχνολογιών θα είναι ραγδαία. Μια πιο προσωπική και ανθρώπινη επικοινωνία, έρχεται να δημιουργήσει αξία στη σχέση μεταξύ καταναλωτή και επιχείρησης, που θα στηρίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη, την ειλικρίνεια και τον σεβασμό.

Οι εταιρείες που θα προχωρήσουν στην υιοθέτηση αυτών των τεχνολογιών, τα επόμενα χρόνια, αποκτούν αυτόματα ένα ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αγορά. Όμως αυτό απαιτεί η επιχείρηση να διαθέτει τους σωστούς ανθρώπους, τις κατάλληλες διαδικασίες, και την τεχνολογία που εξελίσσεται συνεχώς για να ανταποκρίνεται στις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες των καταναλωτών.

 

Πηγή: Experience 2030: The future of customer experience is now, Futurum Technology Insights, October 2019.